woensdag 20 juni
Door: lyan sijbring
Blijf op de hoogte en volg Albert en Lyan
21 Juni 2012 | Verenigde Staten, Washington, D. C.
Op weg naar de Grand Canyon via de 89A. Elke keer kijk ik weer mijn ogen uit, dit is echt een weg waar je ogen tekort komt!
Gestopt bij de Navajo-bridge, want we hadden gehoord dat hier vaak Californische Condors zitten. We hadden geluk, er zaten 3 condors wat te dutten onder de nieuwe brug. Helaas gingen ze niet vliegen, want dan zie je pas hoe groot ze zijn (spanwijdte van ongeveer 2.70m)
Verderop hebben we nog gekeken bij het Condor-observatiepunt, we zagen wat nesten in de rotsen en er vlogen 4 rond, maar erg hoog.
Toen naar de North Rim, eerst even gestopt bij Jacob Lake en koffie met de wereldberoemde cookies gehad. Ook nog een kolibrie op de foto gekregen :)
De Grand Canyon wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur.
Miljoenen jaren geleden werd een deel van de aardkorst omhoog gedrukt, en zo ontstond het Colorado Plateau, waar de Grand Canyon een onderdeel van is. De Colorado River baant zich sinds 6 miljoen jaar een weg door de rotslagen van dit plateau, en het gesteente wordt steeds verder weggeslepen. Elke rotslaag bestaat uit een ander soort gesteente, dus zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Ook hebben de vorst en de wind hun eroderende krachten losgelaten op deze ravijnen.
Aangezien we de South Rim reeds 2 maal bezocht hebben (1x per auto en 1x met de helikopter) willen we nu de North Rim eens zien omdat deze mooier moet zijn en veel rustiger is. Ook gaan we weer op jacht naar de Kaibab squirrels, de grijze eekhoorn met witte staarten die uniek is voor dit gebied .De laatste keer dat we hier waren was de weg dicht vanaf Jacob Lake en zijn we uren bezig geweest voordat we er 1 zagen.
Hemelsbreed gezien is afstand tussen de North Rim en de South Rim slechts 10 mijl, De afstand over de weg is echter bijna 200 mijl. De North Rim ligt 300 meter hoger dan de South Rim. Slechts 10% van de bezoekers van de Grand Canyon bezoekt de North Rim. De North Rim bereik je de AZ-67, die begint bij het plaatsje Jacob Lake. Deze weg is gesloten na de eerste flinke sneeuwval, meestal eind oktober en gaat pas begin mei weer open.
Het is nog een aardig eind rijden vanaf Jacob Lake (45 mile) maar het is wel een mooie weg, alles groen, mooie alpenweiden, we hebben een kudde beefalo’s gezien (kruising koe-buffel)
Aangekomen op de camping hebben we eerst onze tent opgezet, de temperatuur hier is heerlijk, graadje of 28. Daarna zijn we aan de rit gegaan en hebben wat uitkijkpunten bezocht.
Ook zijn we naar een Ranger-programma geweest waar ze van alles vertelden over de Condor. Rond 1990 waren er op de hele wereld nog maar 22 Condors in het wild en men heeft een programma opgestart om ze terug te krijgen. Na veel tegenslagen is het toch gelukt, en nu vliegen er ongeveer 400 rond op deze aarde. De Ranger praatte slecht Engels en ik dacht nog: die Indiaan spreekt slecht Engels….bleek het een Japanner te zijn, geboren in Tokio….
Prachtige uitzichten, ik weet echter niet welke kant ik mooier vindt. Het is hier wel stiller en je voelt je echt in een verlaten omgeving, dat is op de South Rim niet zo. Je ziet hier ook meer beesten rondhuppelen/vliegen, dus als ik mag kiezen dan zit ik liever op de North Rim.
1 klein nadeel hier: de fire-danger is extreme en dit betekend dat je geen kampvuren of open vuren mag hebben, maar ook dat je alleen mag roken in een dichte auto, en dat mag niet van Dollar, dus nu doe we het stiekem in de tent….
Morgen weer de warmte in, ffff, via Hilldale naar Mesquite
Vandaag gereden: 180 mile
22 Juni 2012 - 08:34
Joop En Trees Top:
Bekend gebied voor ons erg mooi.
Worden we een beetje lui aan het einde van de vakantie, ik heb gisteren geen reisverslag ontvangen? -
22 Juni 2012 - 15:53
Marjan:
Hahahaha, stiekum roken in de tent. Ja ja je moet wat nietwaar?
Heb je die squirels nou ook gezien of niet? Wil er zo graag een foto van zien. Mooi verhaal over de condors en wat heeft Albert een spanwijdte zeg....;-)
Groetn uut Hassen