vrijdag 27 mei
Door: lyan sijbring
Blijf op de hoogte en volg Albert en Lyan
28 Mei 2011 | Verenigde Staten, San Francisco
Het Monterey Bay Aquarium is een van de grootste en drukst bezochte aquaria ter wereld. (ongeveer 1,8 miljoen bezoekers per jaar)
Het aquarium ligt direct aan de oceaan, en wordt voortdurend voorzien van vers oceaanwater die binnenkomt via daarvoor aangelegde pijpen.
Te zien: ongeveer 35000 dieren, waarvan ongeveer 550 verschillende zeedieren.
De mevrouw aan de balie van de camping zei dat het aquarium open ging om 9 uur, maar het bleek 10 uur te zijn. Maar even koffie gedronken en wat rondgekeken. In Monterey staan nog verschillende Cannery’s, oude fabrieken waar tot begin jaren 50 sardines werden ingeblikt. Het ademt ook echt nog een oude sfeer uit.
Het aquarium was gewoon geweldig!!!
We hebben bij de zeeotters staan kijken, die heel tevreden in een groot basis ronddreven, het enige wat ik hierbij een beetje zielig vond was het feit dat hun familieleden gewoon op 40 meter vrij in de oceaan zwemmen. Vanaf een uitkijkpunt kon je ze zien dartelen door het kelp.
De zoutwatervissen waren erg mooi. Ook hebben ze een grote verzameling zeepaardjes. Het mooie van zeepaardjes is dat de mannetjes zwanger raken. (goed geregeld dus)
De kwallen expositie was dicht, vanaf morgen start er een nieuwe expositie waar ze een jaar aan gebouwd hebben. Gelukkig voor ons kwamen we in gesprek met een mevrouw die ons zo zielig vond dat we achter de schermen mochten kijken. De kwallen zitten in grote ronde bakken zonder hoeken zodat ze zich niet kunnen beschadigen.
Vlakbij de ingang staan nog de oude stoomketels die vroeger gebruikt werden toen het gebouw nog een Cannery was. Na 2 uur lang genieten werd het tijd om de weg te vervolgen.
Eerst nog een stuk kustweg, want ik wilde graag het Pigeon Point Lighthouse zien (een oude vuurtoren die nu gerestaureerd gaat worden) Hier zagen we de zeeleeuwen op een rots liggen te zonnen.
Toen op naar San Francisco, eerst de Tomtom maar aan (gelukkig heb ik een Amerikaanse versie op mijn oude telefoon) en karren maar weer…
San Francisco heeft bijna 745000 inwoners en als je nagaat dat alleen het centrum hoogbouw is en de rest lage huizen dan kan je je voorstellen hoe groot het moet zijn. Het was enorm! We kwamen in een leuke file terecht over 5 banen breed. Ik was erg blij met de navigatie want het is gewoon een enorm doolhof hier. Maar aan elke file komt een eind en tegen 5 uur waren we bij het hotel. Je kan hier gratis parkeren en dat scheelt weer want soms vragen ze abnormale parkeerprijzen ( tot wel 80 dollar per nacht alleen voor parkeren)
We hebben een mooie ruime kamer met een King-size bed, dus dat is even wat anders als een Queen size luchtbed…
We hebben al een stukje San Francisco verkend, zijn even naar de Fishermans Warf gelopen en dat viel nog tegen. Sommige straten hebben een stijging van wel 40%, het is net bergbeklimmen.
Aan de Lombard street heb je de meest bochtige weg ter wereld, dit komt omdat ze anders de daling niet konden maken, het is te stijl!
Onderweg nog even een cable Car bewonderd en over de Fishermans Warf gelopen.
Morgenvroeg gaan we met de early bird tour naar Alcatraz, we hebben kaarten voor de eerste boot.
Dan willen we graag China Town bezoeken en verder zien we wel.
28 Mei 2011 - 05:06
Marie-Jose:
Wat mooi, die vissen!! Jullie maken er weer een fijne vakantie van. Leuk, hoor.
Geniet er maar van (en ik geniet mee, door je verhalen en foto's!)
Groetjes!
MJ -
31 Mei 2011 - 16:17
Richard Eggens:
Ook wij vonden Fishersmans Warf niet echt spectaculair. Maar als je de reisgidsen mag geloven moet je hier echt geweest zijn.
Alcatraz hebben we helaas niet bezocht. We een ritje met de "cable car" door SF gemaakt. -
06 Juni 2011 - 07:52
Annemarie:
Hoi Lyan,
Leuke verhalen en foto's. Die van het aquarium natuurlijk heel herkenbaar.
Ook leuk dat jullie het bladvormige zeedraakje hebben gezien en gefotografeerd. Wij hebben het geluk gehad om deze in Australie tijdens het duiken tegen te komen!
Heel veel plezier nog en wij genieten hier een beetje met jullie mee.
Groetjes van Annemarie